kredit

Kredit

Kredit – nujno preberite celoto. Če si boste vzeli kredit nujno preberite ta celoten članek.

Kredit

Kredit

Kredit

Ta članek bo zelo kratek. Vendar ne bom pisal o samem kreditu ali bankah. Tudi ne pri kateri banki dobite kredit. Pisal bom razmerje vaš novi kredit in delodajalec.

 

Kredit in delodajelc

Pogovarjal sem se z osebo, ki ji je delodajalec povečal plačo s tem, da dobi kredit. Njegova začetka neto plača je bila 900€ in se je povečala na malo več. Ko je oseba dobila kredit jo je delodajalec poklical in obrazložil, da se podjetju pišejo slabi časi in da ji mora plačo znižati na minimalno cca. 620€ ali pa naj gre drugam delat. Oseba je to podpisala. Ni imela druge možnosti. Hkrati ji je delodajalec povedal, da je oseba, ki je zelo težko zaposliva in da dvomi, da si bo takoj drugo delo našla po drugi strani pa mora misliti na to, da bo odplačevala sam kredit. K temu moram pripisati tudi to, da se ji nadure več ne plačajo in da jih zelo težko koristi. Plus tega, da če mora priti do zamenjave je ona prva, ki mora priti delati za druge. Hkrati ji je povedal, če se bo o tem pogovarjala z drugimi zaposlenimi bo dobila “plavega”.
Po domače – “Vzemi ali stradaj. Meni je za tebe popolnoma vseeno”

 

Kako je to bilo na začetku brez kredita?

Oseba je v tem podjetju zaposlena že nekaj let. Pogodba za nedoločen čas. Vendar je lepo vedela, da njen direktor gleda samo za njegov žep in njegovo 100% korist. In sedaj je to spoznala tudi na lastni koži. Njena začetka plača je bila osnovna – minimalna. Potem pa je s trudom si to povišala in dosegla 900€ neto/mesec. Potem se ji je za prošnjo kredita neto plača povečala, potem pa strmo padla. Ne nazaj na njeno osnovo 900€ neto/mesec ampak do minimalnega 620€ neto/mesec.  To je pa hud šok za finance v družini + kredit.

 

Kredit in razgovor

Pogovarjal sem se z osebo, ki je bila na razgovoru v Mariboru. Hkrati ji ni bilo jasno, da ji je delodajalec ponujal večjo plačo, če si bo vzela kredit. Sama si kredita noče vzeti, zato ji je delodajalec povedal, da on išče osebe, ker jim želi ful pomagati, da pridejo z njegovo pomočjo do kredita. Ampak ta oseba kredita noče in ga ni hotela, zato tudi dela ni dobila. Vendar je preko Facebooka spoznala oseba, ki je zaposlena pri tem delodajalcu. Njena zgodba je enaka.

Seveda sem bila na razgovoru. Direktor mi je povedal, da išče osebe, ki jim lahko z višjo plačo pomaga do kredita. Ker so časi težki jim on lahko pomaga. Seveda sem bila vesela, da bom imela višjo plačo zraven tega si pa bom lahko kupila tudi novo kuhinjo. Samo pogodbeno razmerje je bilo : najprej 3 mesece, potem 6 mesecev in potem podpis pogodbe za stalno. V tem času sem že dobila papirje za kredit. Ko so mi odtegnili prvi obrok sem bila poklicala k direktorju. Veselo je povedal, da je vesel, da mi lahko pomaga, a hkrati pa ima slabo novico. Podjetju je “zaštekalo” in žal mora zmanjšati stroške pri plačah, ker ne želi, da koga odpusti. Pri tem sem imela možnost, da mi poda minimalno plača ali da grem drugam. Ker nimam druge izbire sem podpisala v dobri veri, da je s tem vsega konec. A ni bilo. Sedaj sem prvi človek, ki mora priti na delovno mesto in zadnji, ki ga moram pospravljenega in čistega tudi zapustiti. Pri tem se mi nadure samo pišejo, vendar do sedaj jih še nisem koristila. Niti si jih ne upam.

 

Hitro po kredit

Preden se odločite za kredit preverite pri samem delodajalcu, kakšno vlogo bo potem imel on dalje. Preverite, če je na takšen način že koga izkoristil?!
Vedno bolj spoznavam, da to ni osamljen primer. Da je tega vedno več.

 

Pazite nase in držim pesti za vaš uspeh
Sandi

 

 

Rate this post
Posted in Tips – smart tips.