Kaj vse se mi je zgodilo v letu 2012?

Pogled zanimivih pripetljajev za nazaj. Za leto 2012.

Kaj vse se mi je zgodilo v letu 2012?

 

Prevelika izobrazba
Na mizo dobil 241 prošenj za razpisano delovno mesto. Od tega sem povabil 10 kandidatov, ki so nekako ustrezali zadanim pogojem. Med samo selekcijo sem spoznal, da imam pred seboj magistra za informatiko. S tem nazivom se sam kandidat ni hvalil, saj zaradi tega ni dobil dela, pa čeprav ima izjemne rezultate in v nulo izpiljene projekte, ki jih je naredil strankam. Žal ga tudi jaz nisem smel vzeti, saj je magister – iskali pa smo cenejšo delovno silo.

 

Laganje
Med prošnjami je bila tudi moja napisana prošnja za delo, ki pa je jaz temu kandidatu nisem napisal.
Ta prošnja je bila med cca. 120 prošnjami in je lepo iztopala 🙂 Povabil sem 10 kandidatov in tudi tega kandidata z mojo prošnjo. Opravil selekcijo, a na koncu poklical tudi kandidata z mojo prošnjo. Po vprašanju “ste vi napisali svojo prošnjo za delo?”
je bil njegov odgovor “Da. Kdo drugi pa bi jo napisal namesto mene? Saj jaz se najbolje poznam in točno vem svoje sposobnosti.” Zasmejal sem se. Ga povabil za svoj računalnik in mu malo razložil potek dela s samo prošnjo in tudi razkazal svojo -> tole spletno stran. Nekako sem po uvodu našel od koga je to prošnjo tudi dobil. Žal nimam rad laganja. Tega kandidata nisem nič druga vprašal, kot samo to ali je sam napisal prošnjo za delo. Se mi je zlagal in nič druga me od njega ni zanimalo.
Če bi povedal resnico bi bilo mogoče drugače. Veste sploh nisem jezen, če nekdo uporabi pomoč, da pride do razgovora.
Ampak, da potem laže -> tega pa ne toleriram.

 

Selekcija kadra v trgovskem podjetju
Na oglas so se prijavili tudi tisti, ki sem jih nekaj mesecev ali leto nazaj odpustil. Nekateri od takrat pa do sedaj niso našli oz. dobili zaposlitve. To je zelo resna zadeva in tukaj mi ni vseeno, kaj se dogaja.
Vsi od teh so bili odpuščeni, ker so bili nepripravljeni oz. nedozoreli za takšno delovno mesto. So zamujali, se pregovarjali z nadrejenimi, tudi bili neprijazni s strankami, …
Nekaterim pa je samo potekla pogodba pa se jim ni podaljšala.

 

Administracija
Tukaj lahko že v naprej veste, da je bila kandidatka seksi oblečena … Za delo v administraciji je res vedno veliko prošenj. Pri tem podjetju več kot 500. Na takšna delovna mesta se prijavljajo prav vsi. Od čistilk, delavk brez poklica, veliko je trgovk, 10 vojakinj, … ter kandidatk, ki imajo drugo smer in višjo stopnjo -> npr. dipl. vzgojiteljica, učiteljica angleščine in slovenščine, … Skratka povabim 10 kandidatk. Selekcija se začenja in prva pride res bolj pomanjkljivo oblečena.
Z direktorjem sva se samo spogledala in obnemela. Direktorju sem na listek napisal “stavim, da se bo oblekla, ko bo šla iz vašega podjetja”. Seveda sva profesionalno naredila samo selekcijo oz. razgovor. Se na koncu poslovila od kandidatke in poklicala tajnico, naj ima to osebo malo na očeh. In res ga zlomka … gospa se je šla preobleči na WC in je šla ven iz podjetja v drugačni obleki. Čeprav je bilo zunaj zelo vroče, je bila bolj oblečena, kot pa v sami pisarni. Zmagal sem stavo 🙂 Direktor je plačal kosilo. Oseba se je res preoblekla. Hmm …

 

Iskali smo kozmetičnega tehnika
Povabili 5 kandidatk. Med njimi prišla dama, ki je imela zelo nečist obraz. Ta oseba po poklicu kozmetični tehnik si ni negovala svojega obraza. Direktorica salona jo je takoj oz. direkt vprašala, če si kdaj čisti obraz. Pa je kandidatka odvrnila, da danes ni imela časa. Da drugače pa bolj poredko.

 

Kozmetičarka 2
Povabili 5 kandidatk. Med njimi tudi oseba z 34 leti in 14 let delovnimi izkušnjami. Po pogovoru smo spoznali, da ima samo izobrazbo kot kozmetičarka, ker delala je vsa druga dela. Ta oseba je utrpela strošek, ker se je morala pripeljati na razgovor in plačati parkirnino. Če bi v prošnji za delo napisala pošteno tega stroška bencina in parkirnine ne bi utrpela. Verjemite mi, če jaz napišem v oglasu, da iščem kozmetičarko z vsaj 5 leti dela v kozmetiki to tudi iščem in pričakujem, da se bo kdo našel. Zakrivanje, skrivanje ali prekrivanje podatkov se ne splača. Vsaj pri meni ne. Lahko pa priznam, da pa to ni pri vseh. Tudi jazm ko komu napišem prošnjo pa nekako ne sovpada s tem, kaj podjetje išče tudi namerno kaj izpustil. Pri tem ne lažem ali napihujem. A kandidati pridejo na razgovor in nekaj od tega jih ima delo. Zato je res odvisno, koga imate na drugi strani mize, ko ste na razgovoru. Jaz pač sem bolj strog.

 

Najtežja odločitev – delo v proizvodnji
Razpisali smo oglas za delo v proizvodnji. Lažjo delo in brez pred znanja. Gre za 1 delovno mesto. Prošenj prišlo več kot 240. Ampak v direktorjevi pisarni 20 zaposlenih, ki so prosili, če lahko zaposli njihovega sina.
Najtežje za vsakega direktorja je verjetno to, da pride v njegovo pisarno spoštovan zaposleni in samega direktorja prosi,
če bi zaposlil njegovega sina, ki je enako tako priden kot on. In teh je bilo 20. Tukaj sem jaz imel zelo zelo malo dela.
Odločitev bo morala biti samo in izključno direktorjeva. Vsaj jaz sem tako mislil. Naredila sva razgovore in povabila vseh 20 sinov + 5 kandidatov preko pošte. Od teh 20 sinov je prišlo na razgovor samo … Da. prišli so samo 3. Pa še ti so se prišlo zahvaliti za to lepo ponujeno priložnost, a oni se ne vidijo v tem delovnem okolju. Ostali pa niso niti javili, da jih ne bo. Tudi sami očetje niso prišli povedat ali se pogovoriti, kako in kaj.
Vsi so ostali tiho in se vsaj nekaj dni skrivali in izogibali direktorju.
Od teh 5 kandidatov preko prispelih prošenj pa sta bila 2 zelo dobra. Seveda je samo 1 dobil delo, a za drugega mi je bilo tudi žal. Imel je zlata dobre izkušnje in držim za njegov uspeh.

 

Bagarist
Delo z težkimi stroji je vedno nov izziv, saj moraš res dobro oceniti kandidata, da ti naslednji dan ne zbeži vstran od dela.
Tako je pri bagaristu. Če izpostavim, da je direktor 100% deloholik boste vedeli, da nobenemu njegovemu zaposlenemu ni rožnato in da se dela. Zelo dela. In da je direktor zraven, ko se dela. In to je najslabše. S kandidatom imamo razgovor.
Na koncu kandidat vpraša “ali je direktor vedno zraven na delovni površini?”.
In direktor mu odgovori “Da vedno. Od jutra pa do mraka!”
Pa se kandidat nasmeji in vstane pa reče “potem pa si boste morali najti drugega idiota, ki vas bo res lahko prenašal od jutra do mraka”. Žal v tem mesecu nismo našli novega bagarista.

 

Računalničar
Ali veste, zakaj ima računalničar lojtro zraven sebe, ko popravlja računalnik? Da lažje gor pride, kaj je narobe z njim.
Iskali smo računalničarja, ki se spozna na omrežje Linux in Windows. Nekakšen miks vsega skupaj. In povabili smo res prave strokovnjake. Vsi so bili zaposleni in že delali pri konkurenci.
In vsak dobil popolnoma enako vprašanje “ampak zakaj vstran od tam?”
Tukaj njihovi razlogi :
– brezzvezno delo
– v kolektivu ni žensk
– premala plača (sedaj ima 900€)
– direktorju sem priskrbel 5 novih strank pa mi niti hvala ni rekel

 

Imejte se lepo in držim pesti za vaš uspeh pa pišite mi kaj
Sandi
prosnja-delo.si

 

Ključne besede : leto 2012Z dnem 04.02.2009 pa obstaja tudi druga možnost.
Znatno lažja in produktivnejša.
Prepričajte se samo na lastni koži prošnjo za delo vam napišem jaz.


Držim pesti za vas in nikar ne pozabite na svoje sanje!

Hvala, da ste me obiskali
Sandi

 

Posted in Tips – smart tips.