Pazite se deloholikov

Pazite se deloholikov

Pazite se deloholikov

Pazite se deloholikov

Pazite se deloholikov

Po domače napisano – obsedenost z delom. Zato pazite se teh direktorjev. Če je le možnost in sami nekako niste deloholik in imate radi še kaj časa zase in ne samo za podjetje potem se vam bo slaba predla, če boste ali pa ste v takšnem podjetju zaposleni.

 

Ugotovili so 3 karakteristike, po katerih lahko prepoznamo deloholizem

Deloholiki posvetijo veliko časa delu (delajo tudi izven delovnega časa in vikende), njihovo delo pa je trdo.
Nasprotujejo prenehanju z delom, njihove misli pa so ves čas, tudi ko ne delajo usmerjene na njihovo delo (obsedenost z delom).
Delajo več od tega, kar organizacija pričakuje od njih.

Deloholiki imajo težave pri določanju meje, kdaj so utrujeni in izčrpani ter ne morejo več optimalno delovati. Da bi to storili, jim branijo notranje prisile, kot so občutki tesnobe, strahu, sramu in krivde. Zato cilj deloholizma ni občutek zadovoljstva ob delu ali ob (dobro) opravljenem delu in zaključek dela ne prinese razbremenitve, temveč le kratkotrajno zmanjšanje tesnobe in občutka krivde in nato nov cikel dela. Posameznik želi ubežati tem občutkom in pričakuje, da se jih bo znebil, in ravno zato gre velikokrat preko svoje meje.

Za ugotavljanje nagnjenosti k deloholizmu se uporabljajo različni vprašalniki, kateri pa so sestavljeni iz vedenj, značilnih za zasvojenost z delom. Z vprašalniki ugotovimo pogostost pojavljanja teh vedenj. Primeri teh vedenj so: rajši vsako stvar naredim sam, kot da bi prosil za pomoč,; vedno se mi mudi in tekmujem s časom; postanem nemiren, ko moram čakati na koga ali ko kakšna stvar traja predolgo; podcenjujem pomen rojstnih dni, prijateljskih srečanj, obletnic in praznikov, pozabim na to; preživim več časa na delu kot v socialnih aktivnostih, ukvarjanju s hobiji in pri zabavi; težko se sprostim, če ne delam; nadaljujem z delom, ko moji sodelavci nehajo delati. Ocene pogostosti kažejo na nagnjenost k deloholizmu.

Vir : sl.wikipedia

 

Kako naprej?

Zelo dobro vprašanje. Razlog zakaj mi ga osebe vse bolj pogosteje postavljajo je enostaven. Osebe, kjer imajo direktorja deloholika delajo samo za njega. Ta jih pokliče tudi med vikendi, dopustom ali tudi, ko je oseba v bolnišnici zaradi bolezni ali katerega drugega problema. Njega zanima samo eno : kdaj boš prišel delat in ne to, kako se počutiš.

 

Ko ti je šef deloholik

Ko ti je šef deloholik

Ko ti je šef deloholik

Sam sem v življenju in svoji poklicni poti srečal kar nekaj deloholikov, ki so mi bili šefi in to za zelo kratek čas. Ko sem spoznal ta problem sem takoj naredil črto. Še to, kar bi več naredil za podjetje in mi ni bil problem – le tega več nisem. Nisem hotel in to jasno in glasno povedal. Šef me je poklical med božičnimi prazniki in ni želel “Vesel Božič” ali kaj podobnega. Ne njega je zanimala ali se je stranka servisirala in kakšno bo novo naročilo. takrat pa mi je prekipelo in lepo povedal “Sedaj ni pravi čas za takšen pogovor, ker so prazniki in sem lepo z družino na obisku. “. Tako je šef ostal brez besed in nekaj momljal. Prekinil sem. A po praznikih pa je bilo spet vse po starem 🙂

 

Kaj vam svetujem

Red si morate narediti že v začetku. Morate povedati do kje je meja vsega tega. Moja prijateljica dela v grafičnem podjetju. Njo šef pokliče tudi ob 02.44 zjutraj ter želi, da se ena slika ne netu spremeni in malo obdela. Ker mu nič ne upa reči nazaj se to dogaja že nekaj let. Potem pa se je enkrat uglasil njen mož in temu direktorju nekaj krepkega povedal. Šele od tistega trenutka dalje ima mirne in lepe noči. Prej pa veliko krat klici in delo. Pa saj delo lahko počaka, kajne?

Kaj vam svetujem :

# 1. Pogovor
Pogovorite se. Predvsem to, do katere meje lahko sam direktor gre. Tudi mu povejte, da si vsega ne more in ne sme privoščiti in da vi za njega niste objekt s katerim bi lahko razpolagal, kadar se mu zazdi.

 

# 2. Vrnite mu klic nazaj
Tega se je domislila ena gospa. Šel jo je vedno klical. Potem pa si je vzela čas in njega začela klicati nazaj. Za brez vezne zadeve. Še tako banalna pa ga je že klicala. Še ko je stala pred kinom se je spomnila na njega in ga klicala. Samemu šefu je to šlo potem že tudi na živce in zadeva se je umirila.

 

# 3. Ne naredite ničesar več
To taktiko sem ubral sam. Naredil samo to v času in potem šefa odklopil. Res mi je bilo vseeno potem, kaj se dogaja. Ta je težka, a vendar je včasih nujna. Vsaj mene osebno ni več zanimalo, kakšne ideje ima šef, ko sem jaz drugje na obisku ali pa z družino na prijetnem kraju in uživam. Ne-ne. On je bil samo od 07.00 – 15.00 na urniku. Potem pa več ne.

 

 

Dragi moji, to je toliko na kratko.
Če ne pridete do razgovora mi pišite.
Zagotovo imate problem in jaz vam lahko pomagam.
Držim pesti za vaš uspeh

Sandi

 Z dnem 04.02.2009 pa obstaja tudi druga možnost.
Znatno lažja in produktivnejša.
Prepričajte se samo na lastni koži prošnjo za delo vam napišem jaz.


Držim pesti za vas in nikar ne pozabite na svoje sanje!

Hvala, da ste me obiskali
Sandi

Tema : Pazite se deloholikov

 

Rate this post
Posted in Tips – smart tips.